torsdag, september 24, 2009

Vad och hur bör vi äta? Vad är vi gjorda för?

Det är inte lätt att veta vad vi bör äta och inte bör äta.
Man kan bli lagomt förvirrad när alla tidningar tipsar om var sin "ny" diet vecka ut och vecka in.... Vem ska man tro på ?
Hur ska vi kunna avgöra vad som är rätt eller fel när det gäller kosten?
Hur ska man göra?

JO, man tittar bakåt i tiden på hur människor ätit under historiens gång!

Om vi har ätit på ett visst sätt under hela människans evolution, borde det vara ett ganska säkert "Kort" (läs: en stenbra studie ;-)) på vilken kost vi är gjorda för!
Om vi istället tror att vi kan proppa i oss allt som industrin producerar, på denna korta tid som det faktiskt har producerats mer och mer, så har vi blivit ganska lurade.
Människan har inte hunnit anpassa sig efter allt detta nya industriella - och det är faktiskt inte konstigt att vi har blivit sjukare och sjukare generation efter generation....

Många skyller på att vi rör oss mindre idag än vad vi gjorde förr..
Det behöver inte vara sant..
Förr jagade dom tills dom fick ihop ett stort djur, som sen kunde räcka i flera dagar; vilket innebär tid att äta, tid att umgås och tid att vila.

Motion är en viktig och bra, och en naturlig del för en optimal hälsa, men det är faktiskt inte bristen på motion som gör oss feta och sjuka.
Det är den felaktiga kosten; den onaturliga maten, som orsakar ohälsan.

Men har inte människan "lärt sig" hantera den nya maten då ?? Det har ju ändå gått en tid....

Nej. Det har vi faktiskt inte.
Varje generation lever faktiskt ganska länge, och det tar därför väldigt lång tid för olika arvsanlag att utvecklas.
Vi har till 99,99% samma gener idag, som när den moderna människan uppträdde för ca 200 000 år sedan, och det är dessa gener som avgör vad vi bör äta.

Jag tycker att det låter som ett bra och vettigt resonemang.
Jag har ju själv märkt av alla fantastiska hälsofördelar som den ursprungliga maten har gett mej; vilket jag trodde var OMÖJLIGT - och här är jag nu; friskare och piggare än NÅGONSIN!
Bättre mage, aldrig sjuk (förkylning, feber...), min kroniska värk i lederna totalt borta, piggare, gladare, rörligare, orkar mer, bättre hy, lätt att få normalvikt, ja...jag skulle nog kunna fortsätta ett helt inlägg till, bara om hälsofördelarna.
Jag tycker inte att det är ett dugg konstigt att vi faktiskt blir friskare, då vi börjar äta den mat som vi är gjorda för !!
Tycker du ??

Idag är ungefär en miljard människor överviktiga och lider av olika kostrelaterade sjukdomar.
Sjukdomarna är bland annat övervikt, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer mm....

Forskarna räknar med att det tar 300-500 generationer innan det blir en större förändring av generna.
Förr åt man givetvis kolhydrater, men det var under en väldigt kort säsong, och det bestod av rötter, nötter, grönsaker, bär och frukt.
Idag är det varken säsongsbetonat eller ens såhär LITE kolhydrater!
Den övervägande delen av maten som dom fick i sig, kom alltså från jakten och fisket.
Den dominerande basfödan var kött och fisk.
Fettinnehållet var mycket högt och man valde alltid i första hand de feta djuren och åt särskilt de fetaste bitarna av bytet.
Ju längre norrut man kom, desto mer dominerade jakten och fisket och de människor som levde nära kanten av inlandsisen åt nästan enbart fett och protein - och då mest av fettet.
Fettet ger långvarig mättnad och vi mår bäst på fet köttdiet och presterar därför också bäst på fet köttdiet!
Det är det vi är gjorda för!

Maten vi äter idag gör oss mer mottagliga för infektioner och inflammationer och för idrottaren innebär det ständigt återkommande skadeperioder och insjuknanden.
Detta är såklart mycket enerverande för idrottaren, efter man tappar mycket under dessa sjukperioder. För att lyckas måste man hålla sig frisk och kry, och undvika att få skador på kroppen; det vet ju alla!
Den kost som vi är anpassade till och som ger oss den bästa hälsan är den kost som ger oss förutsättningar för att lyckas optimalt med våra prestationer.

Idag har livsmedelsindustrin lyckats övertyga en hel idrottsvärld om att den kost som gör människor allt sjukare, samtidigt är den kost som vi behöver för att kunna prestera på toppnivå.... Massmedia förtalar vår ursprungliga kost och istället erbjuder dem alltmer raffinerade och sjukdomsframkallande kolhydrater och kemiskt framställda fetter som margarin!
Tänk vilken makt dom har, denna massmedia!

Jag tycker det är intressant: Tänk logiskt med sunt förnuft - eller lyssna på massmedia, typ!
Har man bara pengar kan man lura i folk vad som helst, bara via reklamen som går på dumburken stup i kvarten (eller snarare; stup i minuten!).
Men eftersom inte alla är varken intresserade eller pålästa inom kost, så kan budskapet fort spridas och det blir plötsligt en "sanning" i folkmun. Vi går på det.
Och vi är så lurade.

Vi får sätta vår hälsa och vårt välmående på spel, för att vi "måste" lyssna på Livsmedelsverket och deras kostråd - som "verkar" bara vara översatta från USA och andra länder... (varför behöver vi då ett Livsmedelsverk, om vi ändå bara ska ta kostråden från USA, som för övrigt verkligen verkar fungera *host host*? Skulle det inte vara bättre med 1 Tolk, än ett helt Livsmedelsverk för att översätta kostråden ???).
Det är nästan intressant att börja gräva i kostråden; vem som betalar vem och allt det där - men det är jävligt skrämmande att människor ska måsta sätta sin hälsa på spel på grund av det!

tisdag, september 22, 2009

Istället för doping...

Idag har jag varit i stan (9 mil bort) alldeles för mej själv. *skönt*
Tiden har trots det gått riktigt snabbt, och jag har inte ens hunnit införskaffa allt som var tänkt....

Däremot hittade jag den omtalade boken "Istället för doping : bygg en stark och lätt kropp med rätt kost och hormonellt intelligent träning" av Frank Nilsson.
Beskrivning:

"Rätt kost och hormonellt intelligent träning en oslagbar kombination!
Den av svenska fysiologer på 1960-talet introducerade kolhydratladdningen har visat sig otillräcklig för dagens krävande idrottsprestationer. Den leder dessutom till allvarliga sjukdomstillstånd både hos idrottare och hos alla andra. Inom elitidrotten avbryts träningen varje säsong av prestationsnedsättande sjukdomsperioder och inflammatoriska tillstånd.
Lösningen har för många blivit förbjudna preparat doping. Fusket solkar idrottens rykte och leder till svåra sjukdomstillstånd!
Jägarkosten, den kost vi är anpassade för (kallas också LCHF, Low Carb High Fat) innebär nya möjligheter. Den gör inte bara vanligt folk friska och smala, utan den ger också den moderna idrottaren en järnhälsa, som tillsammans med en normalisering av hormonsystemet med höjda nivåer av testosteron och tillväxthormon, också ger en rejäl höjning av prestationsförmågan!

Boken kombinerar jägarkosten med hormonellt intelligent träning.

Författaren Frank Nilsson är lärare i naturvetenskapliga ämnen på gymnasienivå. Han arbetar sedan fem år tillbaka med kost- och hälsofrågor. Frank föreläser i föreningar, på företag och förvaltningar om jägarkost, animalisk högfettkost, vår ursprungliga föda. Denna kost har han ätit i sju år och gick redan det första året ned 10 kg med kraftigt förbättrade värden."

Det ska bli VÄLDIGT intressant att läsa om !!
Jag måste börja redan nu! ...skit i Idol !!! =)

måndag, september 21, 2009

Styrketräning + Powerwalk

Oj oj oj så hääärligt!

Kom just hem efter en UNDERBAR powerwalk med syrran, mitt i det mörkaste Norsjö ni kan tänka er ;-)
Först körde vi ett styrkepass på 20 minuter; med ganska tunga vikter för triceps, rygg, biceps och bröst. Vi körde så vi orkade ungefär 5-6 reps / set.
Efter det blev det 40 minuters Powerwalk; och jag säger då det: SÅ JÄVLA SKÖNT!
Lagomt kyligt, mörkt och mysigt ute och alldeles alldeles tyst på samhället. *njuut*

Hela passet:
snittpuls: 116
förbrukat: 333 kcal
Tid: 20 min sty + 40 min powerwalk

Det blev inget ben & rumpa- pass med Gym Glam idag; så jag siktar på att köra det imorron hemma i vardagsrummet!!

Oj, så härligt, nu ska jag dyka in i duschen och svalka mej!

Vad har du tränat idag. och hur kändes det ???
Vad tycker du mest om att träna ??

fredag, september 18, 2009

LCHF mirakel eller bluff?

Herregud vad inlägg idag ;-) ...och ändå har jag haft fullt upp med annat!!! ??

Hittade en blogg på den här adressen: http://lchfmirakel.wordpress.com/

Dagens inlägg handlade om LCHF, skräpmat och andra dieter. Före det var inlägget: "Varför äter vi som vi gör?"

Här är lite ur det sistnämna inlägget:

"Den som vill förbättra folkhälsan ska alltså inte i första hand ändra myndigheternas kostråd, utan minska klyftorna i samhället.

Det är inte många som äter chips, dricker läsk och röker för att de tror det är nyttigt! Väldigt få av våra beslut grundas på förnuft och logik. Dessutom är vanans makt stor. Och beroendets makt ännu större.

Som jag skrivit tidigare kan råttor bli sockerberoende. Om vi människor verkligen kan bli fysiskt beroende är oklart, men vi kan helt klart bli psykiskt beroende, dvs etablera vanan att få sockerkickar.

Socker skapar lustkänslor i hjärnan. Fett gör oss lugna och vänliga, medan socker gör oss glada och speedade. Precis som man kan blanda heroin och kokain för maximalt välbefinnande, så kan man blanda sin egen drog av fett och socker. And that’s how chokladkakan was born."


Verkar vara en del förnuftiga tankesätt på bloggen...

Värt att kika in lite då & då :-)

TV-inslag om LCHF

TV-inslag om LCHF med Fettdoktorn och Daniel som gick ner 50 kg!!
(klicka på länken!)

torsdag, september 17, 2009

Livsmedelsverket har övertygat mej

Livsmedelsverket har övertygat mej
Man säger sig ha oerhört kompetenta och välmeriterade specialister på kost och nutrition inom Livsmedelsverket- och ändå har man trots stora ansträngningar knappt kunnat presentera någon forskning som visar att mättat fett är farligt.
Om inte SLV:s experter är totalt okunniga på sitt område, vilket jag betvivlar, så kan man bara dra slutsatsen att det helt enkelt inte finns någon relevant forskning som visar att mättat fett är farligt. Tvärt om verkar mättat fett vara det mest hälsosamma man kan äta.

*

och sen; en artikel om Så byts muskler mot fett:

Så byts muskler mot fett

Upp till en-och-en-halv timmes gympaslit varje dag i fem år - det var styvt jobb hålla den uppnådda vikten, vilket Hemmingsson också inser:

"...frustrationen förknippad med jojo-bantning kan undvikas genom just ökad fysisk aktivitet, dock troligtvis i högre mängder än vad många tror och klarar av på egen hand."

Och lösningen? Jo, "därmed uppstår behov av effektiva stödprogram, som leder till goda långtidseffekter." Det vill säga "stödsamtal", "positiva kommentarer" och andra psykologiska konstgrepp.

Där har vi kruxet. Enligt den vedertagna läran är överviktsproblem en beteendefråga, vilket innebär att skulden för dålig framgång kan läggas på bantaren själv: han har helt enkelt inte ansträngt sig tillräckligt. Alltså behöver han psykologiskt och moraliskt stöd.

Hur pass effektiv metoden är i praktiken redovisar Hemmingsson också. De som motionerar mindre än 150 minuter i veckan "tenderar att återgå till ursprungsvikten inom 2-3 år", avslöjar han. Metodens praktiska nytta tycks alltså begränsad.

För att förstå varför det inte fungerar bättre får man beakta vad som händer vid matsmältningen. Det beskrevs av Diana Schwarzbein, diabetolog i Kalifornien. Hon hjälpte fyratusen patienter att komma tillrätta med övervikt och diabetes2 sedan hon sagt upp sig från en konventionell klinik i förtvivlan över de anvisningar som hon där måste ge.

Schwarzbein hade upptäckt kopplingar mellan lågfettkost och en rad andra åldersbesvär som kollegerna kallade "genetiska", "kroniska" eller bådadera: hjärtfel, cancer, tidigt åldrande genom cellförstöring, ledbesvär, benskörhet:

"Lågfettkosten stör kroppsbalansen genom att först höja insulinnivåerna, vilket i sin tur leder till en kaskad av andra hormonrubbningar."*

*

Vill du läsa mer; klicka på länkarna!

Intressant läsning!

onsdag, september 16, 2009

Kemilabbet i Mini-Lätta...

hahahaha

Colting krev en bra artikel om "Margarin - den största hälsofällan" HÄR!

"Min uppmaning är att ni ska jämföra innehållsförteckningen på ett paket smör och exempelvis mini-Lätta. Smör som är ett fullständigt naturligt och nyttigt alternativ i sammanhanget är gjort på hundra procent grädde och lite salt samt mjölksyrakultur. Jämför det med det lilla kemilabbet i mini-Lätta och fråga er själva om det känns som ett lämpligt och hälsosamt alternativ för dig och din familj? Tycker du att dina barn ska äta det?

Passa dessutom på att reflektera över det ytterligt absurda namnet mini-Lätta…Det är inte bara lätt utan mini-lätt…"


Ja, vad säger man!

Tur att man fått veta bättre på äldre dar ;-)

Välj fet mjölk och ta bort margarinet!

Kan bara hålla med Anna Halléns blogginlägg idag, så jag skickar er DIT!

Här är lite ur texten:


Mjölk innehåller en hel del socker. Används ofta när diabetiker får känningar (för lågt blodsocker och snabbt måste få upp det för att inte hamna i koma). Lättmjöl och mellanmjölk har också tillsatt A vitamin... någon som kopplats samman med benskörhet.

Nej välj vanlig fet mjölk, så lite behandlad som möjligt.

Sen var det margarin. Varför ge eleverna extra omega 6 när det skapar kortare stubin och sämre impulskontroll, sämre koncentration, sämre IQ, mer rastlöshet... ? Ge dem istället det neutrala smöret som inte påverkar balansen mellan omega 3 och omega 6 negativt.

Knäckebröd fullt av fibrer till barn? När barns tarmar inte kan hantera fullkorn... hur tänkte man då? Detta skapar magproblem för väldigt många barn. Sen är det bara en kolhydratkälla. De kommer att bli överpigga när läraren ska försöka samla klassen och få alla att sitta stilla och lyssna, för att sen dippa när arbetet ska starta. Det värsta av allt. Vi skäller på dem när de reagerar precis som de ska, efter vad VI har gett dem att äta.

onsdag, september 02, 2009

GI mot bröstcancer

Jag funderar allvarligt på cykeln i förra inlägget; den vore ju praktisk! =)
hahaha, min sambo skakar bara på huvudet ;-)

Läste i nyaste Topp Hälsa: GI mot bröstcancer

Jag skriver av:
"En ny svensk studie visar att mängden kolhydrater kvinnor äter påverkar risken att drabbas av bröstcancer. Kvinnor som äter man med högre glykemiskt index löper större risk att utveckla bröstcancer än de kvinnor som drar ner på kolhydraterna i sn kosthållning, visar Dr Susanna C Larsson vid Karolinska institutet i Stockholm i sin undersökning. Forskarna spekulerar nu i att dieter med högt GI, det vill säga där man drar ner på fettet i stället för på kolhydraterna, kan öka risken för bröstcancer då det ökar koncentrationen av insulin i kroppen. VIlket i sin tur kan bidra till utvecklingen och spridningen av bröstcancerceller.
Källa: International Journal of Cancer"

För mej känns det som att det skulle kunna vara sant.
För er som tvekar: TÄNK om det ändå ÄR sant???
Det är bra att vi är skeptiska (som många är mot att ta bort kolhydraterna), men borde vi inte också börja lyssna på dem som BLIR friskare och piggare med att minska mängden kolhydrater??
Kanske nu inte mindre kolhydrater passar ALLA i hela världen, men jag skulle rekommendera ALLA att börja med LCHF, och sedan öka upp kolhydraterna (de med LÅGT GI!) litet i taget, tills man hittar SIN nivå som man mår bra av.
Den nivån ligger förmodligen långt från livsmedelsverkets nivå, men nånstans mellan GI/The Zone/Atkins - och väldigt strikt LCHF.
Man kan inte ge ALLA en och samma kost.
Vi är inte gjorda för samma kost; vi kommer från olika "områden".
Vi har olika gener, vi har olika behov.

Sen så kan man ju fråga sig hur artikeln är skriven....
Är att minska mängden kolhydrater samma som att äta mat med lågt GI (som det står skrivet lite luddigt...) ???
Alltså nej.... När man minskar mängden kolhydrater minskar man ALLA kolhydrater.
När man äter kolhydrater med lågt GI, kan man fortfarande äta lika stor mängd kolhydrater - men de innehåller lågt GI.
Så jag förstår inte riktigt VILKET av dem de egentligen menade: att man "har större risk att utveckla bröstcancer med högre GI än de kvinnor som drar ner på kolhydraterna" (som det stod), eller menar man: "har större risk att utveckla bröstcancer med högre GI än de kvinnor som drar ner på" GI-värdet ??
Det blev lite dubbelt upp...

Sen då:
"Forskarna spekulerar nu i att dieter med högt GI, det vill säga där man drar ner på fettet istället för på kolhydraterna.."
Betyder en kost med högt GI - att man har dragit ner på fettet ??

Som sagt; det var lite konstigt sammanfattat.
Skulle vara intressant att läsa "originalet" och sen dra slutsatser.
Förhoppningsvis börjas det forska mer inom detta i framtiden.....
Det är ju ändå dax!